?
.

Calibra-Veterinary-Diets-diabetes-hond
Ondersteuning honden met diabetes & obesitas

Heeft de hond overgewicht of is er diabetes vastgesteld? In beide gevallen helpt Calibra met een veterinaire voeding Calibra VD hond Diabetes & Obesitas. 


Deze pagina geeft antwoord op:
 

Hoe kan je bepalen of een hond zwaarlijvig is?

Obesitas kenmerkt zich door een toename van de hoeveelheid vetweefsel. Of een hond te dik is, wordt beoordeeld aan de hand van de Body Condition Score (BCS), een internationaal systeem om de fysieke conditie van honden en katten te bepalen. Een negen-puntensysteem wordt gebruikt om de toestand van het dier nauwkeuriger te beschrijven.

Hond-lichaamsconditie

 

Wat veroorzaakt obesitas?

Obesitas is het resultaat van een hoge inname van calorieën en een onevenredig laag energieverbruik. Het hangt meestal af van het dieet en de hoeveelheid lichaamsbeweging. Bij sommige honden kunnen hormonale problemen (hypothyreoïdie), erfelijkheid, of andere factoren bijdragen aan obesitas.

zwaarlijvige-hond
 

Gevolgen van obesitas bij honden

  • Orthopedische problemen (overbelaste gewrichten, druk op skelet en ligamenten, een groter risico op ontwikkelingsafwijkingen tijdens groeiperiodes).
  • Problemen met de bloedsomloop (nierschade, leververvetting).
  • Lage vochtinname (als de hond uit zichzelf niet genoeg water drinkt. Lage vochtinname komt vaak voor bij minder actieve dieren).
  • Suikerziekte (diabetes mellitus).
  • Verstoring van voortplantingsfuncties (verminderde levensduur van het sperma, moeite met zwanger worden).
  • Vermoeidheid, mogelijke ineenstorting tijdens inspanning (hart, ademhalingssysteem).

Obesitas is niet alleen een cosmetisch probleem, het is een gevaarlijke toestand die het hele lichaam van de hond en de functie van interne organen aantast. Het kan de levensduur van honden radicaal verkorten.

Behandeling van obesitas of zwaarlijvigheid bij honden

Obesitas is een ziekte waarbij voedingstherapie de primaire behandeling is. De dierenarts kiest de juiste aanpak en stelt het bijbehorende afslankregime vast. Ideaal gewichtsverlies ligt tussen de 0,5 en 2% van het lichaamsgewicht per week (afhankelijk van het ras). Na ongeveer drie weken, bij het vervolgbezoek, worden ofwel verdere aanpassingen gedaan (vermindering van de calorie-inname als de hond niet afvalt), ofwel wordt het huidige plan gehandhaafd (als het dier afvalt) tot het moment dat het gewenste gewicht is bereikt .
Er zijn verschillende behandelmethoden tegen zwaarlijvigheid bij honden:

  • Afslankregime bepaald door de dierenarts op basis van de toestand van de patiënt door de hoeveelheid voedsel te verminderen.
  • Lichamelijke activiteit, verhoog de fysieke activiteit, zorg dat de hondeigenaar langere of meer wandelingen gaat maken met de hond.
  • Speciaal afbouwregime, met behulp van een veterinair dieet, dat meer voordelen biedt ten opzichte van het simpelweg afbouwen van het normale onderhoudsvoer waar de hond op zit.

Voordelen van een veterinair dieet voor gewichtsbeheersing

  • Minder calorieën. De hond krijgt dezelfde hoeveelheid voedsel als hij gewend is, maar de calorie-inname wordt verminderd en daardoor daalt het gewicht van de hond.
  • Verhoogd vezelgehalte. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel zonder extra calorieën. De hond heeft dan niet de neiging om te bedelen en zal zeker geen honger lijden.
  • Verhoogd eiwitgehalte. Dit beschermt de spiermassa tijdens gewichtsverlies. Spieren zijn belangrijk voor honden om gezond te bewegen.
  • L-carnitine, ter ondersteuning van de vetverbranding.

Wat gebeurt er als de hond zijn ideale gewicht bereikt heeft?

Nadat de hond zijn ideale gewicht heeft bereikt, mag hij niet vervallen in zijn oude eetpatroon. Dat zou namelijk, net als bij mensen, tot een jojo-effect leiden. Tijdens de afbouwfase wordt aangeraden om voer voor gewichtsbehoud te gebruiken, zoals een onderhoudsvoeding met een samenstelling die speciaal is afgestemd op de behoeften van honden die vatbaar zijn voor gewichtstoename. Dergelijke voedingsmiddelen kunnen gedurende het hele hondenleven worden gebruikt, omdat ze alle noodzakelijke voedingsstoffen bevatten, alleen minder calorieën.

 

L-carnitine

L-carnitine zorgt voor het transport van vetzuren naar de mitochondriën, waar ze worden afgebroken. Mitochondriën hebben een dubbel membraan waar vetzuren zonder drager niet in kunnen doordringen.

L-carnitine wordt ook in het lichaam aangemaakt, met name in de lever. De voeding wordt verrijkt met een stof die van nature al in het lichaam aanwezig is.

L-carnitine

Wat belangrijk is tijdens gewichtsverlies of gewichtsbehoud

Belangrijk is dat het dieet precies wordt gevolgd. Geen van de gezinsleden van de hond mag het dier voedsel van de tafel of lekkernijen geven die niet goedgekeurd zijn door de dierenarts. Anders wordt de calorie-inname van de hond verhoogd en komt het dier aan in plaats van af te vallen. De diereneigenaar moet goed op de verpakking kijken naar wat er in lekkernijen voor honden zit; deze kunnen een verrassend hoog caloriegehalte bevatten.

 

Diabetes bij honden

Diabetes ofwel suikerziekte treft zowel honden als mensen. Het is een aandoening die wordt veroorzaakt door een verhoogd glucosegehalte in het bloed.

Diabetes ontstaat vaak als gevolg van pancreatitis-, of een auto-immuunziekte, en kan verband houden met verschillende endocriene aandoeningen, zoals de ziekte van Cushing, of met de loopsheid van vrouwelijke honden, het gebruik van corticosteroïden, of zwaarlijvigheid.

Diabetes-bij-honden

Obesitas of zwaarlijvigheid is te genezen, diabetes niet. Diabetes kan alleen onder controle worden gebracht door het toedienen van insuline en een goed therapeutisch dieet.
 

Het dieet voor het beheersen van diabetes is speciaal samengesteld om lichaamsfuncties te ondersteunen door:

 
  • Verlaagd koolhydraatgehalte​.
  • Koolhydraten met een lage glycemische index (controle van postprandiale glycemie of bloedglucosewaarden na het eten).
  • Hoog eiwitgehalte, om spiermassa te behouden.
  • Hoog gehalte aan antioxidanten, voorkomt verstoring van stofwisselingsprocessen en celmembraanbeschadiging (diabetes draagt ​​bij aan oxidatieve stress).
voedsel index

 

Ontstaand van diabetes bij zwaarlijvige honden

De bloedsuikerspiegel (glucose) wordt op peil gehouden door twee hormonen: glucagon en insuline. Deze hormonen worden aangemaakt in de alvleesklier. Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel door ervoor te zorgen dat glucose door de lichaamscellen wordt opgenomen en daar als energiebron wordt gebruikt. Bij honden met obesitas reageren celreceptoren niet goed, en is er steeds meer insuline nodig. Uiteindelijk raken de insulineproducerende cellen in de alvleesklier uitgeput en ontstaat diabetes.

glucose-in-bloed
 

Wat is belangrijk bij honden met diabetes?

Regelmatig voeren van kleinere porties voedsel is essentieel om een ​​constante (stabiele) bloedsuikerspiegel te behouden. Alleen door dierenartsen goedgekeurde lekkernijen mogen worden gegeven, en slechts af en toe. Sommige lekkernijen bevatten namelijk koolhydraten met een hoge glycemische index die de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen en een tijdelijke verslechtering van de aandoening kunnen veroorzaken.
 


 

Hoe helpt Calibra Diabetes & Obesitas bij suikerziekte en zwaarlijvigheid?

 
Zorgt voor passende voeding

Omdat zwaarlijvigheid en diabetes gemeenschappelijke sleutelparameters hebben en nauw verwant zijn (zwaarlijvigheid kan diabetes veroorzaken), heeft Calibra de veterinaire dieetvoeding Calibra VD Diabetes & Obesitas ontwikkeld.

Omdat obesitas een negatief effect heeft op het bewegingsapparaat en overbelaste gewrichten veroorzaakt, is het veterinaire dieet van Calibra verrijkt met chondroprotectiva.

diabetes
 
Waarom verrijkt met chondroprotectiva?

Chondroprotectiva zijn stoffen die de gewrichtsfunctie ondersteunen . Ze bevatten glucosamine (een aminosuiker die van nature voorkomt in bindweefsel) en chondroïtinesulfaat (een lichaamseigen stof die voorkomt in gewrichten).

Voordelen van Calibra VD Diabetes & Obesitas
Energiebalans
  • Hoog eiwitgehalte
  • Laag caloriegehalte
  • Laag koolhydraatgehalte
  • Rijk aan vezels
Metabolic management-complex
ter ondersteuning van een optimale glucosevoorziening en vetstofwisseling:
  • Bron van koolhydraten met een lage glycemische index
  • Hoog gehalte aan L-carnitine (ondersteuning van vetverbranding)
  • Vitaminen en antioxidanten (polyfenolen en flavonoïden van groene thee en kurkuma)

 

Calibra VD Diabetes & Obesitas

  • Reguleren van de glucosevoorziening (Diabetes mellitus)
  • Verminderen overgewicht
  • Ondersteunen van gewichtsbeheersing

Bestel Calibra VD Dog Diabetes & Obesitas >

  

Meer weten?

Wil je meer weten over Calibra of een proefverpakking aanvragen? Aarzel niet om contact op te nemen met jouw accountmanager.