?
.

Calibra-Veterinary-Diets-gastrointestinal-hond
Ondersteuning voor honden met een gevoelige spijsvertering

Spijsverteringsproblemen bij de hond zijn een van de meest voorkomende redenen voor een bezoek aan de dierenarts. Soms gaat het om een acuut probleem, dat een paar uur tot een paar dagen duurt, of om een chronische aandoening, die weken aanhoudt. Spijsverteringsstoornissen kunnen worden vastgesteld aan de hand van de symptomen die de hond vertoont. Een dierenarts stelt een diagnose en kan daarnaast óók een goede veterinaire dieetvoeding adviseren.


Deze pagina geeft antwoord op:
 

Spijsverteringsstoornissen

Op basis van de symptomen die de hond vertoont, kan het probleem vaak gelokaliseerd worden:

  • Afwijkingen bij het bijten, kauwen en slikken worden over het algemeen geassocieerd met problemen met de mond, tanden, kaak of slokdarm.
  • Braken wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies van maag of darmen (gastro-enteritis) als gevolg van een infectie of irritatie.
  • Diarree is het meest voorkomende klinische symptoom bij darmziekten.
spijsvertering

Diarree of braken leidt tot een verminderde opname van voedingsstoffen, wat resulteert in een verslechtering van de stofwisseling. Bij ziekten die een negatieve invloed hebben op het spijsverteringsstelsel, is het daarom erg belangrijk om snel een diagnose te stellen en te beginnen met een aangepast en uitgebalanceerd dieet

Hoe werkt het spijsverteringsstelsel
bij honden?

Honden zijn carnivoren, wat betekent dat hun lichaam een grote hoeveelheid voedingsstoffen van dierlijke oorsprong en hoogwaardige dierlijke eiwitten nodig heeft. De verwerking van voedsel begint in de mondholte met de voorbereiding op de spijsvertering.

spijsvertering-hond

Vervolgens gaat het voedsel door de slokdarm naar de maag, waar de vertering van de eiwitten begint. Dit proces wordt mogelijk gemaakt door de anatomie van de maag en het aanwezige maagzuur, dat enzymen activeert die de eiwitten verder verteren in de dunne darm.

Het verteerde voedsel gaat vervolgens van de maag naar de dunne darm. De dunne darm is het centrale orgaan voor het afbreken van macronutriënten (vetten, eiwitten, suikers) in eenvoudige componenten die door de darmcellen (enterocyten) worden opgenomen, om vervolgens door het lichaam te worden getransporteerd en in de cellen te worden gebruikt als energiebron of  bouwstoffen.

De alvleesklier produceert enzymen die nodig zijn voor het afbreken van macronutriënten, en geeft die af aan de dunne darm. Hierdoor kan de dunne darm eiwitten, vetten en suikers verteren en absorberen. In de dikke darm vindt de uiteindelijke absorptie van water en mineralen plaats.
Maag-darmkanaal-hond

Oorzaken van spijsverteringsstoornissen

Als de hierboven beschreven processen op de een of andere manier verstoord worden, kan dit de functie van het hele organisme beïnvloeden. Belangrijke oorzaken van problemen zijn onder andere:

  • Infectie (veroorzaakt door bacteriën/virussen).
  • Parasieten of wormen.
  • Verkeerde voeding (slechte kwaliteit voedsel / of gevoeligheid voor voedingsstoffen).
  • Alvleesklierontsteking of insufficiëntie (verminderde functie), wat leidt tot onvoldoende productie van enzymen die nodig zijn voor de vertering van macronutriënten.
  • Inslikken van een voorwerp.
  • Reactie op medicijnen of gifstoffen.
  • Andere systemische ziekten (met betrekking tot andere organen).
maag-darmkanaal
 

Typische klinische symptomen van gastro-intestinale ziekten

  • Overmatig speeksel
  • Diarree of constipatie
  • Braken en oprispingen
  • Verlies van eetlust
  • Bloed in de ontlasting
  • Pijn en zwelling in de buik
  • Shock en uitdroging

Elk spijsverteringsprobleem leidt tot veranderingen in de darmflora en de verstoring van de fysiologische functie van het spijsverteringskanaal. In het algemeen wordt aanbevolen om dan ter ondersteuning een zeer smakelijke, goed verteerbare en uitgebalanceerde voeding te gebruiken met een relatief hoge voedings- en energetische waarde in een kleine portie.


Ondersteunen van de spijsvertering

De snelle en hoge verteerbaarheid ondersteunt de spijsverteringsprocessen en zorgt ervoor dat voedingsstoffen zo snel mogelijk worden opgenomen. Het lagere vetgehalte ontziet de alvleesklier. Prebiotica, waaronder fructo-oligosachariden, mannanoligosachariden, gisten en speciale gistculturen ondersteunen de groei van gunstige darmbacteriën - het darmmicrobioom. Als het microbioom goed werkt, wordt de groei van ziekteverwekkers onderdrukt.

Lactobacillus acidophilus (geïnactiveerd) werkt als probiotica en verbetert samen met bètaglucanen de immuunprocessen in de darmen aanzienlijk. Ook de extracten van kurkuma, cafeïnevrije groene thee en Yucca schidigera spelen een rol, evenals het unieke fulvinezuur, dat een gezonde spijsvertering ondersteunt.

Wat is het belang van het micobioom?

Het microbioom omvat alle micro-organismen die in en op het lichaam of de slijmvliezen leven (bacteriën, virussen, schimmels). Het microbioom in de darmen bestaat uit veel meer cellen dan het lichaam van de gastheer. Zelfs de kleinste verstoring van het microbioom kan een negatief effect hebben op de algehele werking van het organisme.

microbioom

Het microbioom ondersteunt de stofwisseling door voedingsstoffen, bijvoorbeeld onverteerbare polysachariden (vezels), af te breken tot kleine deeltjes en om te zetten in energierijke organische zuren. Dit proces resulteert in een verlaging van de pH-waarde in de darmen, wat helpt bij de bescherming tegen pathogenen. “Goede” bacteriën maken eiwitten en peptiden met antimicrobiële eigenschappen en concurreren met pathogene bacteriën om beschikbare voedingsstoffen. Zo beschermen ze de gastheer.  Calibra ondersteunt het microbioom met een brede aanpak: speciale vezels, zoals appelvezels, gisten, gistculturen en psyllium worden gecombineerd met prebiotica (FOS, MOS), bèta-glucanen en paraprobiotica.

Wat is Lactobacillus acidophilus – geïnactiveerd?

Lactobacillus acidophilus is een probiotische, levende bacterie die voorkomt in de microflora van de darmen. Calibra heeft zijn dieetvoedingen verrijkt met de geïnactiveerde vorm, die een paraprobiotische werking heeft.

Lactobacillus acidophilus

Dat betekent dat de gebruikte bacterie dezelfde componenten heeft als de levende Lactobacilllus acidophilus-bacterie en ook een vergelijkbare uitwerking heeft, met name op het immuunsysteem in de darmen. Het voordeel van de geïnactiveerde bacterie is dat het niet nodig is om de bacterie in leven te houden tijdens het productieproces of in de zure omgeving van de maag.

Wat is fulvinezuur?

Fulvinezuur is een verzamelnaam voor organische zuren die afkomstig zijn uit organisch materiaal in de bodem (humus). Fulvinezuur zit in het natuurlijke voedsel van wilde dieren en heeft een aantal positieve effecten op het organisme. Zo helpt fulvinezuur het lichaam bij het afvoeren van schadelijke stoffen en bevordert het de opname van voedingsstoffen uit voedsel.

Fulvinezuur


Hoe helpt Calibra honden met zijn veterinaire dieetvoeding Gastrointestinal & Pancreas?

Door de uitgebalanceerde porties met de juiste samenstelling van de juiste hulpstoffen helpt de gastro-intestionale dieetvoeding van Calibra bij:

  • Compensatie voor een slechte spijsvertering (levenslang bij chronische pancreasinsufficiëntie)
  • Vermindering van intestinale absorptiestoornissen
  • Goed verteerbaar diervoeder met verhoogd natrium- en kaliumgehalte
  • Ondersteuning van de alvleesklier
  • Langdurig preventief gebruik ter ondersteuning van een gevoelige spijsvertering

Uitgebalanceerde porties

Calibra VD Gastrointestinal & Pancreas biedt een uitgebalanceerde portie met voldoende voedingsstoffen ter ondersteuning van de spijsvertering. Het bevat licht verteerbare eiwitbronnen (gedroogde eieren en (gehydrolyseerde) zalm). Daarnaast zit er rijst in, een makkelijk verteerbare bron van koolhydraten met een zeer laag allergeen potentieel. Verder heeft de voeding een beperkt vetgehalte, en bevat prebiotica, probiotica, en mineralen. Calibra VD Gastrointestinal & Pancreas heeft een hypoallergene samenstelling zonder tarwe, mais, soja of gluten.

gastrointestinal

 


 

Calibra VD Gastro & Pancreas

  • Ter compensatie voor een slechte spijsvertering
  • Bij pancreasinsufficiëntie
  • Langdurig preventief gebruik ter ondersteuning van een gevoelige spijsvertering

Bestel Calibra VD Dog Gastrointestinal & Pancreas >


Hoe kan ik controleren of het dieet werkt?

Een ontlastingsonderzoek levert de meest betrouwbare en duidelijke indicatie voor de effectiviteit van een therapie of voeding. 

Als de spijsvertering goed werkt, heeft de ontlasting een optimale consistentie zonder vreemde stukjes. Als diarree/constipatie wordt waargenomen, is het duidelijk dat een probleem gediagnosticeerd moet worden. Chronische (langdurige) diarree kan gevaarlijk zijn, omdat het organisme niet alleen water verliest, maar ook belangrijke voedingsstoffen. Het voedsel gaat zo snel door de darmen dat de noodzakelijke voedingsstoffen niet tot de cellen doordringen en daarom niet door het lichaam kunnen worden benut. Het lichaam moet zijn voedingsstoffen dan uit de eigen weefsels en interne bronnen halen. Het dier verliest conditie en gewicht, wordt minder actief en lusteloos.

Een van de eerste indicatoren dat een dieet werkt, is de verbetering van de consistentie van de ontlasting.

Tot slot....

Het Calibra Gastrointestinal dieet is speciaal ontwikkeld door dierenartsen op basis van de nieuwste wetenschappelijke informatie. De hoge verteerbaarheid en de uitgebalanceerde combinatie van voedingsstoffen zijn zacht voor de spijsvertering en stimuleren de normale werking van de darmen. Zelfs relatief kleine hoeveelheden (vergeleken met normale maaltijdporties) kunnen de dagelijks benodigde voedingsstoffen leveren.

Tijdens een behandeling moet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid worden verdeeld in meerdere kleinere porties die verspreid over de dag worden gegeven om overbelasting van de spijsvertering te voorkomen. Calibra Gastrointestinal & Pancreas VD is geschikt voor langdurig gebruik en kan zelfs een hondenleven lang worden gegeven.

Meer weten?

Wil je meer weten over Calibra of een proefverpakking aanvragen? Aarzel niet om contact op te nemen met jouw accountmanager.